de huiskamer almere 2011

‘Wij hebben onze pijlen gericht op de jeugd, daar ligt de sleutel voor de toekomst’

Robert Alex Roch is projectleider bij de Huiskamer in Almere. Voorheen werkte Robert een tijd in de hulpverlening en op een aantal internaten in Almere. Toen hij gevraagd werd om het Huiskamer project op te starten was hij als schoolmaatschappelijk werker werkzaam geweest. Hij is dus iemand die zich al jaren inzet voor moeilijke, dakloze, kansloze kinderen en jongeren.

Het huiskamer project is gestart in juli 2011. De Huiskamer is een inloopplek voor dak- of thuisloze jongeren. Naast een van alle gemakken voorziene huiskamer, kunnen de zwerfjongeren via de huiskamer sporten (er is een sporthal voor balsporten, een zwembad en een dojo), muziek maken en worden ze bijgestaan in problemen waar ze tegenaan lopen, op persoonlijk vlak, op school of met hun werk.

De Huiskamer probeert ze weer een toekomst te geven: een leven waarin ze deel kunnen nemen aan de maatschappij.

De deur staat altijd open. De jongeren kunnen gewoon binnenlopen, opbellen of zich via de website aanmelden (dat kan zelfs anoniem), maar het gebeurd ook dat ze door de politie of een zorginstelling naar de Huiskamer worden gestuurd. De Huiskamer zorgt er dan voor dat ze een slaapplek en uiteindelijk woonruimte krijgen.

De huiskamer doet veel om de jongeren te bereiken en de jongeren die daar opgevangen worden voelen zich veilig en gesteund door de begeleiders. Wat kan de Pig Bank doen voor zo’n duidelijk gesubsidieerd initiatief? Best veel, want die subsidie dekt alleen het strikt noodzakelijke. Van duizend euro zouden ze meer maaltijden aan de jongeren kunnen geven. Vaak hebben de jongeren al dagen niets gegeten. Een gevulde maag maakt positiever en weerhoudt je van stelen – zegt Robert. Naast eten zou de huiskamer ook steun kunnen gebruiken bij het uitbreiden van het begeleiden van jongeren; van het kopen van een buskaart om naar werk of school te kunnen gaan, tot het helpen met huiswerk of solliciteren.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.