Waarom steeds meer jongeren op straat belanden?
Maandag 5 december 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Door Liselotte Idema
05 dec 2022 om 12:07 Update: 4 uur geleden
545 reacties
Steeds meer jongeren leven in Nederland op straat, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Leger des Heils. In een jaar tijd kwamen er zo’n 108 daklozen van 18 tot 22 jaar bij. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoe kan dat?
Het aantal daklozen dat in beeld is bij het Leger des Heils steeg in een jaar tijd met 23 procent naar 4.876. De verdubbeling van het aantal jongeren op straat steekt daar een flink eind bovenuit.
Volgens Menno de Boer, woordvoerder van het Leger des Heils, is er voor iedereen die op straat terechtkomt een aanleiding te vinden. “Een scheiding, verlies van werk, het wegvallen van familieleden of andere relaties of een verslaving. Dat geldt ook voor jongeren.”
Toch is die groep extra kwetsbaar. De Boer legt aan de hand van vijf redenen uit waarom.
1. Jongeren uit complexe gezinssituaties hebben geen vangnet
“Jongeren die bij maatschappelijke opvang aankloppen, komen vaak uit complexe gezinssituaties. Ze realiseren zich meestal niet wat er allemaal bij komt kijken als ze op hun achttiende uit huis gaan. Eigenlijk hebben ze steun nodig, maar omdat ze nauwelijks een vangnet hebben, zijn ze op zichzelf aangewezen en komen ze snel in de (financiële) problemen.”
2. Jongeren belanden op straat doordat er geen woningen beschikbaar zijn
“Het grootste probleem is het gebrek aan woonruimte. Jongeren die in de knel komen en bij ons aankloppen, moeten vaak een jaar wachten op een woning. Tot die tijd zitten ze ook tussen daklozen met verslavingen en psychische problemen. Ze zijn aan het overleven, zoeken dagelijks naar een slaapplek en eten. Ze hebben goedkope woonruimte nodig als ze (noodgedwongen) zelfstandig moeten wonen, en dat soort woningen komt maar mondjesmaat beschikbaar.”
3. De overgang van jeugdzorg naar volwassenenhulp sluit niet aan
“Als jongeren achttien worden, vallen ze buiten jeugdzorg. In één klap staan ze er alleen voor en moeten ze het zelf doen. Ze worden geconfronteerd met regels van de samenleving die ze niet begrijpen: belasting, rioolheffing en hoge energierekeningen. Hun inkomen is meestal laag en soms volgen ze nog een studie. Door een gebrek aan begeleiding komen ze snel in de financiële problemen en vallen ze in een gat.”
4. De kostencrisis speelt mogelijk een rol
lees verder >>> https://www.nu.nl/nu-uitgelegd/6239866/waarom-steeds-meer-jongeren-op-straat-belanden.html